Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákaz islámu je nesmysl, ale saúdské financování mešit by mělo v EU skončit

Dnes a denně se setkáváme s nesmyslnými a nereálnými požadavky na zákaz islámu v Evropě pod heslem, že "islám do Evropy nepatří."

Jak by si přesně představovali hlasatelé těchto hesel jejich uskutečnění je v oblacích. Znamenalo by to odsun celých zemí z území Evropy. Musela by být přesunuta Albánie, Bosna a Hercegovina, evropská část Turecka, ruský Tatarstán, Azerbajdžán a k tomu miliony muslimů v dalších evropských zemích. Něco takové nelze provést a samotný pokus o něco takového by Evropu naprosto rozvrátil.

Problémem není islám jako takový, ale některé jeho směry, které vytvářejí ideové a mentální podhoubí pro radikální islamismus a následně džihádismus - saláfismus a wahábismus.

Tyto směry jsou na vzestupu hlavně díky saúdským petrodolarům. Je to Saúdská Arábie, téměř nedotknutelný spojenec Západu (včetně České republiky), kdo financuje mešity, imámy a sociálně kulturní organizace šířící tyto ultrakonzervativní a netolerantní verze islámu.

Islám jako takový se svou 1,5 milardou věřících je na tom podobně jako křesťanství - dává prostor pro neskutečně velké množství velmi odlišných a často protichůdných výkladů. Násilný člověk si jej vyloží jako náboženství násilí a v jeho jménu násilí páchá, normální člověk si jej vyloží jako náboženství míru a je tolerantní k lidem, kteří jeho víru či její výklad nesdílejí. Pro obojí, pro násilí a nenávist i pro toleranci a dobročinnost nabízejí Bible i Korán dostatek materiálu citátu a pasáží.

Saúdská královská rodina však historicky nalezla jakýsi podivný způsob soužití se saláfisty a wahábisty - vy nebudete vystupovat proti našemu luxusnímu životnímu stylu a diktátorským praktikám a my vám pomůžeme šířit vaši zaostalou verzi islámu. A tak také už desítky let činí.

Samozřejmě saláfista, ani wahábista nemusí být nutně hned džihádistický terorista. I v těchto směrech se najde řada imámů odsuzujících terorismus a zejména pak IS, a to i na teologickém základě. Nicméně tyto ideologie mají poměrně značný potenciál džihádisty plodit svým antimodernismem a svou netolerancí.

Zakazovat mešity či dokonce islám v Evropě by byla velká hloupost, kterou by si i ten nejmírumilovnější muslim nutně vyložil jako útok na jeho identitu a bral by to hodně osobně. Tohle může prosazovat jen někdo, kdo doufá v radikalizaci evropských muslimů a vědomě či nevědomě drží IS či Al Kajdě palce. Zakazovat muslimům islám je jako zakazovat Čechům pivo a hokej.

Jedno opatření by ale EU v tomto ohledu udělat mohla a myslím, že i měla. Měla by zakázat financování ze Saúdské Arábie (a Kataru). Ať si evropští muslimové staví a provozují svoje mešity, ale za své peníze nebo případně z peněz sponzorů podporujících umírněné a tolerantní formy islámu.

Stálo by dokonce za zvážení, zda by evropské země s větší muslimskou populací neměly přímo investovat do projektů liberálních muslimských organizací a myslitelů. To, co teď v islámu probíhá, je boj o jeho duši (pateticky řečeno). A není v zájmu žádné evropské země, aby tento boj vyhráli ultrakonzervativní náboženské kruhy a z nich vycházející džihádisté.

Západní muslimové v tom mohou sehrát velmi pozitivní roli. Například výklad islámu, který nabízí americký učenec íránského původu Reza Aslan, je naprosto slučitelný s modernitou a demokracií. Takové výklady je třeba podpořit. Nejenže je pro to příležitost, ale vlastně se to stává nutností.

Je to něco, co se dá udělat a co bude mít jistě efekt. Nesmíme přijmout, že tu jsou jen dvě alternativy - kdy jedna je nedělat nic a druhá je vyhánět lidi z jejich zemí, zavírat do koncentračních táborů či mlít je do masokostní moučky.

Autor: Pavel Šanda | čtvrtek 19.11.2015 12:06 | karma článku: 17,35 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik