Kauza Asad: Bude součástí nového režimu?

3. 12. 2015 12:02:33
V českých debatách, v nichž si hlavně jdou vzájemně po krku amerikanofobové s rusofoby, zcela zapadá podstata současného vývoje kolem Sýrie. Další kolo hádek, kdo je "říše světového zla," odstartoval rozhovor s Asadem.

Vývoj situace v Sýrii je překotný a v současnosti se mění každým dnem. Do úvah o řešení syrské krize zasáhlo v poslední době několik událostí: 1) Vyhrocení uprchlické krize v některých zemích Evropy, 2) Zapojení Ruska do bojových operací v Sýrii, 3) Teroristický útok na ruské dopravní letadlo, 4) Teroristický útok v Paříži, 5) Francouzská diplomatická iniciativa směrem k širší koalici proti IS, 6) Sestřelení ruského bojového letadla tureckou armádou.

Jaká je tedy situace nyní? Postoj k Asadovi a jeho režimu zde hraje podstatnou roli, a tak se zaměřím právě na to.

Svržení Asadova režimu prosazují hlavně dvě země - Turecko a Saúdská Arábie. Zachování Asadova režimu prosazuje hlavně Írán. Ostatní významné země mají postoj, který už má nuance.

Především už delší dobu dochází ke sbližování stanovisek Ruska a USA. V USA už nějakou dobu probíhá debata, zda nepřehodnotit postoj k Asadovu režimu a mnozí argumentují, že bez zapojení Asada do řešení ukončení občanské války a poválečného uspořádání v Sýrii lze vůbec dospět k něčemu jinému než k nekonečné klanové a náboženské válce v Sýrii s potenciálem se rozšířit do dalších zemí.

To, co USA hledají v současnosti, není způsob, jak odstranit Asadův režim, ale způsob, jak neztratit tvář. Čas hraje ve prospěch Asada. Každý další den, kdy není zobrazován jako nový Hitler a kdy se o něm veřejně diskutuje právě jako součásti řešení spíše než jako o součásti problému, je pro Asada dobrý.

(Ve skutečnosti je Asad obojí, součást problému i součást řešení.)

Ukazuje to i reakce USA na sestřelení ruského letadla. Nejprve se samozřejmě postavily za svého spojence a klíčového člena NATO, aby pak následovala docela otevřená kritika Turecka.

Podobně se začíná v britském i americkém tisku objevovat ostrá kritika saúdského režimu, jeho otřesného chování v oblasti lidských práv a jeho role v růstu ultrakonzervativní a netolerantní verze islámu a podpory džihádistických skupin po světě.

To nebývalo zvykem.

Pozice Ruska je také důležitá a zajímavá. Rusko má na jedné straně skutečný zájem na potlačení džihádistů, jde tu o národní bezpečnost. V Sýrii ale neintervenuje jen kvůli tomu. Snaží se vydobýt si lepší postavení pro jednání o Ukrajině. Asadův režim podporuje, ale ne tak silně jako Írán. Od začátku své intervence se staví do role toho, kdo je schopen prospět řešení, včetně vyjednání kompromisu s Asadem.

Současné boje v Sýrie, v nichž jsou zapojeni Rusové a Američané, tak nejsou ani tak o tom, zda Asad bude nebo nebude součástí řešení, ale mnohem více o tom, jakou bude mít výchozí pozici pro jednání o jeho podílu, či podílu jeho spolupracovníků, na protidžihádistickém boji a na moci v následném novém režimu.

Tyto nuance ani amerikanofobové, ani rusofobové nemohou chápat, neboť pro ně je mezinárodní politika prostě jen soubojem absolutního dobra s absolutním zlem.

Asadovu režimutaké pomáhá každý brutální útok džihádistů.

S každým takovým útokem volá světová veřejnost po tom, aby se zatočilo s džihádisty, a je více ochotna tolerovat Asada.

Po útocích v Paříži objížděl Holland hlavní hráče. Byl ve Washingtonu i v Moskvě. Stanovisko Francie se hodně přiblížilo stanovisku Ruska. Její prioritou je boj proti IS.

Podle dostupných informací Rusko zpočátku bombardovalo především podle priorit syrské armády - na jedné straně jiné džihádisty jako např. Al Nusru a straně druhé i tzv. umírněnou opozici. Tím druhým se snažilo dosáhnou dvou věcí - donutit tzv. umírněnou opozici sednout si seriozně k jednacímu stolu s Asadem a dosáhnout sdílení zpravodajských informací o džihádistických cílech v Sýrii s USA.

Po Sinaji a Paříži ale výrazně změnilo priority a jeho ústředním cílem se staly terče IS, podlomení jeho ekonomické a logistické základny a jejího velení.

Je velká šance, že stanoviska Západu a Ruska se budou nadále sbližovat. Amerikanofobové se snaží tvrdit, že USA vyhovuje utečenecké krize v Evropě. Rusofobové to samé tvrdí o Rusku. Ani jedno není úplně pravda.

Američané měli v ukrajinské krizi především zájem na tom, aby se oslabilo sílící spojení mezi Německem a Ruskem, nikoliv na tom, aby se Evropa propadla do chaosu. Rusko jakožto slabší ze světových velmocí se usilovně snaží hledat jakékoliv spojence v každé evropské zemi. Takže podporuje tu levici, tu pravici - podle toho, co nejlépe slouží k oslabení protiruského postoje té které země.

Rusko je v tomto ohledu zcela neideologické, ale čistě až krutě pragmatické - takže ve Francii podporuje Le Penovou a v Řecku Syrizu, dva naprosté protipóly evropské politické scény.

Ani Rusko nemá zájem na vyvolání úplného chaosu v Evropě. Evropské země jsou - i přes sankce - stále nenahraditelným obchodním partnerem, zejména odběratelem obrovských ruských surovinových zásob.

Nikdo v EU - až na různá fašoidní hnutí typu Pegida či IVČRN - nechce, aby se uprchlická krize prohlubovala. Jednotlivé země mají velmi odlišná stanoviska k imigraci a v ani jednom případě není toto stanovisko motivováno primárně humanitárně, ani naopak. Jejich stanoviska vycházejí téměř výhradně z toho, zda imigraci potřebují či naopak nepotřebují. Některé země, jako například Česká republika, imigraci potřebují, ale rády by ji realizovaly odjinud než z islámského světa (např. z Ukrajiny).

I Německo, které po imigraci žízní, má logistické problémy s uprchlíky. Problém není ani tak v jejich počtu (ten je pro Německo vyhovující), ale v rychlosti s jakou přicházejí (nestíhá je ubytovávat, prověřovat, začleňovat).

Ve všech zemích Evropy ale způsobuje uprchlická krize politické problémy a především způsobuje problémy ve vztazích jednotlivých zemích, což se Německo marně snaží řešit kvótami. (Ale o tom jindy.)

Každopádně příliv uprchlíků se nezastaví, ani nezmírní na přijatelnější úroveň, dokud neskončí válka v Sýrii. Nepomohou žádné ploty, ani drastická opatření. Člověk je živočich vynalézavý a uprchlíci si cestu do Evropy najdou i přes 10 plotů. Ve skutečnosti se ploty staví úplně z jiných důvodů, než je zastavení přílivu uprchlíků. (Ale o tom jindy.)

Každopádně země EU, včetně těch, které imigraci chtějí, mají rostoucí zájem na ukončení občanské války v Sýrii. A to je opět přibližuje k Rusku. U velkých zemí EU, zejména Německa a Francie, je to navíc něco, co si stejně přejí už od roztržky kolem Ukrajiny. Jen hledají vhodnou záminku.

A Američané? Američané nemohou říct znovu jako v případě ukrajinské krize: "Fuck the EU!" To už by těch "fuck" bylo na euroatlantickou spojeneckou osu trochu moc.

Američanům navíc dává větší manévrovací prostor skutečnost, že se stávají energeticky nezávislou zemí - díky vlastní těžbě i díky přechodů na obnovitelné zdroje. Nemusí už tedy tolik skákat podle toho, jak se z luxusních saúdských paláců píská.

A navíc je tu kampaň pro prezidentské volby. A americká veřejnost nechce žádné další války a zahraniční vojenské intervence, když se pod koly jejich vozů rozpadají mosty.

Je úplně jedno, co Asad říkal ve svém interview v České televizi. Je úplně jedno, kolik jedu naplivou čeští amerikanofobové či rusofobové. Situace v Sýrii pomalu ale jistě spěje ke kompromisnímu řešení. Nám nezbývá než doufat, že k tomu dojde co nejdříve.

Asad bude tak či onak součástí řešení. Zda bude ve vládě nového režimu přímo on, či zda mu Rusko vyjedná bezpečné vyklizení pole a místo ve vládě zaujme někdo jiný z jeho režimu, to je to, o čem se bude jednat.

Autor: Pavel Šanda | čtvrtek 3.12.2015 12:02 | karma článku: 18.22 | přečteno: 572x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 307 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 645 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2469
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...