O strašné politické naivitě některých sociálních demokratů

13. 12. 2015 13:23:03
V souvislosti s debatami kolem uprchlické krize se ve vší nahotě odhalila až šokující absence politického vzdělání u nemalého počtu sociálních demokratů.

Řada členů ČSSD dnes a denně skáče na špek nejprimitivnějším formám manipulace.

Ti z nich, kdo se projevují ve veřejných debatách na facebooku, neváhají podporovat pravý opak toho, co představuje historické úsilí sociální demokracie – úsilí o sociální stát, který odstraňuje extrémní chudoby a rozrušuje její dědičnost.

Někteří vycházejí z předpokladu, že veřejnost má oprávněný strach z příchodu imigrantů ze Středního východu, a to pohání politické dění v České republice. Tento předpoklad je ale z velké části zcela nepravdivý.

Když se podíváme na realitu uprchlické krize střízlivýma očima, vidíme, že do Česka uprchlíci, ani jiní imigranti z oblasti Středního východu nesměřují. Česko se dokonce dostalo do tak absurdní situace, že na společenskou poptávku „dělat něco s uprchlíky,“ jich byly řádově desítky pochytány a proti jejich vůli fakticky vězněni na českém území. Bez těchto policejních akcí by počet uprchlíků v Česku byl v řádu několika jednotlivců.

Přísliby ze strany těch, kdo vedou kampaň proti uprchlíkům, že k nám uprchlíci začnou přicházet, jakmile se Německo uprchlíky nasytí, se nenaplňují. Počet uprchlíků, kteří letos přišli do Německa, se odhaduje až na jeden milion. Přesto do Česka stále uprchlíci nepřicházejí.

Praxe ukazuje, že pokud se uprchlíci „nechytí“ v Německu, volí jiný postup, než příchod do Česka. Buď pokračují dále do Švédska, nebo se dokonce vrací do svých domovin. Čili raději se vrací například do válkou zmítané Sýrie nebo do uprchlických táborů v Turecku, než aby šli do Česka.

Tyto skutečnosti ukazují na jediné. Politici a politické síly vezoucí se na protiuprchlické vlně soustavně lžou lidem do očí a podvádějí veřejnost. Ukazuje se, že téma uprchlíků je zástupné téma, je to nástroj, nikoliv reálný existující problém, kterému naše země a její obyvatelé čelí.

O co tedy protiuprchlickým silám v naší zemi ve skutečnosti jde?

Je toho více. Části těchto politiků nejde o nic jiného než o osobní prospěch. Nemají žádný hlubší politický program, nemají žádnou vizi pro Českou republiku a její občany. Chtějí jedinou věc. Chtějí pro sebe teplé místečko v nějaké politické pozici. Vystačí si většinou s pozicí poslance či senátora, ti skromnější i s pozicí krajského zastupitele.

Je to kariérismus nejnižší kategorie, neboť jim umožňuje zcela nepracovat, dokonce nemusí ani příliš zapojovat mozková buňky. Stačí jim si někde na facebooku a v internetových diskusích přečíst nejpitomější předsudky části voličů a ty do zblbnutí opakovat. To se dá zvládnout s „pracovní dobou“ zhruba 30 minut denně.

Stačí zmobilizovat ani ne nejhloupějších 5 % naší populace a účast v parlamentu je při běžné volební účasti zajištěna.

Pak tu je druhý typ politiků a politických sil, kteří využívají uprchlické krize z přesvědčení, nikoliv čistě pro vlastní osobní prospěch. Ty představuje autentická krajní pravice. Uprchlické téma a téma islámu je jejich přirozeným tématem.

Jde jim především o vystoupení Česka z Evropské unie. Ano, skutečně si přejí vystoupení Česka z EU. Evropská unie je pro ně největší překážkou pro uskutečnění vize etnicky čisté ekonomicky autarkické země, kde každý občan zná a respektuje své dědičně přidělené místo v přísné společenské hierarchii.

A v této souvislosti je to pro ně příležitost oslabit a nejlépe i zastrašit levici, která bojuje za pravý opak – tedy společnost postavenou na sociálním státu s vysokou mírou sociální mobility, čili možnosti lidí z nižších sociálních vrstev žít slušný život a vypracovat se poctivou prací.

Třetí skupinou, která je tak trochu v pozadí uprchlické tématiky, je tradiční euroskeptická pravice. Ta neusiluje o zničení demokracie v Česku, ani o úplné vystoupení Česka z EU, ale protiuprchlická vlna se jí hodí v jejích politických kalkulacích, a tak tu a tam některý z jejích politiků pronese něco, co chtějí lidé zmanipulovaní protiuprchlickou krizí slyšet.

Tyto politické síly chtějí oslabit českou levici a oslabit vliv Evropské unie. Brání národní zájmy tak, jak je vnímají. Evropská unie jim vadí především proto, že představuje překážku pro uskutečnění některých zásadních cílů, ale nežijí ve fantasmagorické vizi, že by mohlo Česko z EU vystoupit.

K tomu, aby zrušili zákoník práce, zrušili institut minimální mzdy, zavedli thatcherovské protiodborové zákony, zprivatizovali zdravotnictví a další veřejné služby a mohli bezpečněji přesměrovávat toky veřejných peněz, jim stačí EU v podobě čisté zóny volného obchodu bez jakékoliv politické integrace a sjednocujících se sociálních standardů a možná jen vydobytí si výjimek ve spolupráci s polskými a britskými konzervativci.

Krajní pravice jim slouží jako bič na levici. Nevěří ve schopnost krajní pravice se sjednotit a více zasáhnout do politického dění se svým vlastním programem. Věří, že protiuprchlická kampaň pomůže dále oslabit už tak slabé pozice levice, že levici roztříští latentní xenofobie mezi jejími vlažnějšími příznivci, a že to bude „národnější“ část tradiční pravice, kdo bude sklízet plody frenetické propagandistické a aktivistické práce krajní pravice.

V podstatě spoléhají na to, že se lidé vystrašení masáží našich bulvárních médií a dennodenní kanonádou hoaxů na sociálních sítích odkloní od sociální demokracie, ale volba krajní pravice pro bude většinu z nich trochu moc silná káva.

V emocionálně vypjaté debatě na úplně irelevantní téma výhodně zapadnou skutečná témata jako boj za zvýšení minimální mzdy či kampaň odborů proti levné práci. V to doufá tradiční pravice.

Je až s podivem, kolik sociálních demokratů se nechá snadno opít rohlíkem a řadí se jak lumíci k sebevražednému skoku ze skály.

A bude se tak dít do té doby, dokud se nezačne ve stranických strukturách mluvit o politice, dokud budou jedinými tématy schůzí, koho zvolit do jaké funkce, a jak se vybírají členské příspěvky. Dokud masa sociálně demokratického členstva nedostane příležitost získat základní orientaci v politickém dění a v zásadních politických otázkách, do té doby se pravice, krajní pravice a političtí vychcánkové této země budou moci na naprostou politickou naivitu sociálních demokratů stoprocentně spolehnout.

PS: Úplně stejný článek by bylo možné napsat také o KSČM, ale to je úlohou někoho z jejích členů, nikoliv mou.

Autor: Pavel Šanda | neděle 13.12.2015 13:23 | karma článku: 20.18 | přečteno: 2186x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 8.33 | Přečteno: 138 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.82 | Přečteno: 331 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 234 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 652 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 530 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2469
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...