Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Útoky Hillary Clintonové proti jejímu demokratickému rivalovi Sandersovi působí zoufale

Hillary Clintonové začíná téct v kampani na prezidenta do bot. Její útoky však velká část demokratů vnímá jako nečestné a zoufalé.

Hillary Clintonová prohrává v New Hampshiru a v Iowě už jsou její preference s vermontským senátorem Bernie Sandersem vyrovnané. Její kampaň začíná být nervózní a hledá odpověď.

Proto Hillary na Bernieho v posledních dnech několikrát nevybíravě zaútočila, v jednom případě dokonce prostřednictvím své dcery Chelsea.

Její kritika však nemá velkou šanci padnout na úrodnou půdu. Útočí ve dvou otázkách, kterými jsou zdravotnická reforma a kontrola držení zbraní.

V otázce kontroly držení zbraní se snaží naznačovat, že Bernie Sanders je nějakým způsobem v paktu s NRA, organizací držitelů zbraní, která je spíše lobby výrobců a prodejců zbraní.

Toto obvinění ale nemůže téměř nikdo brát vážně. Bernie má dlouhodobě velmi špatné hodnocení od NRA a jeho plán v této otázce je dlouhodobě v podstatě totožný s tím, který před pár dny představil prezident Obama.

V otázce zdravotnictví obviňuje Bernieho z toho, že chce zrušit Obamacare, kompromisní program zavedený prezidentem Obamou, na kterém se mimo jiné podílel i Bernie Sanders, a předat zdravotnictví do rukou států unie. Toto strašení se snaží cílit na demokraty žijící v převážně republikánských státech, jejichž guvernéři dělají vše pro to, aby přístup lidí ke zdravotní péči byl co nejmenší. V tomto smyslu se poprvé do kampaně zapojila dcera Hillary a Billa Clintonových Chelsea.

Bernie Sanders ale odpověděl klidně a jednoduše: "Ačkoliv Chelsea obdivuji, je zřejmé, že náš plán nečetla."

Zapojení dcery byla snaha kampaně Hillary Clintonové o oslovení mladých lidí. Mezi pravděpodobnými voliči v primárkách pod 45 let má totiž Bernie dvakrát větší podporu než Hillary.

Jenže návrh Bernieho Sanderse, který v podstatě spočívá v tom, že program Medicare, který byl zaveden pro seniory, chce rozšířit na všechny Američany. A to podporuje drtivá většina demokratů, stejně jako velký počet nezávislých.

Dokonce prezident Obama měl tento bod ve svém programu v roce 2008 a zavedení nedostatečné Obamacare chápe pouze jako první krok. Voliči tak nemohou kritiku ze strany Clintonové vnímat jinak, než že chce u tohoto prvního kroku také zůstat.

Už jen dva týdny před prvními primárkami v Iowě přicházejí pro Bernieho kampaň samé dobré zprávy a je jich hned několik denně. A nejsou to jen výsledky průzkumů veřejného mínění.

Senátora podpořil tradiční progresivní časopis The Nation. Dopis na podporu jeho ekonomického plánu, který profesionální političtí komentátoři mainstreamových médií prezentují jako radikálně levicový, podepsalo 170 předních amerických ekonomů z univerzit a vědeckých pracovišť po celé zemi.

Bernieho podpořil také bývalý předseda Národního výboru Demokratické strany z 80. let Paul Kirk.

Zpráva, který je pro Hillary na hození ručníku do ringu, je ta, že Bernie vede mezi ženami. Přitom Hillary postavila svoji kampaň na apelování na ženy, že je třeba historického kroku zvolení první ženy prezidentkou USA.

Mezi ženami pod 35 let Bernie vede dokonce o 20 %.

Nejvíce Bernie zaostává mezi černými Američany. Má ale esa v rukávu, jako je podpora profesora Cornella Westa či rappera Killer Mikea, stejně jako několika populárních černošských kongresmanů a senátorů.

Političtí komentáři korporátních médií mají za to, že je třeba nějaké speciální podbízení se této skupině Američanů. Jenže Bernieho kampaň odpovídá na hlavní potřeby této skupiny.

Černí Američané jsou stále ekonomicky nejslabší součástí americké společnosti. Zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu, vysokoškolské vzdělání bez školného či reforma policie a vězeňství, včetně zrušení soukromých věznic, je přesně to, co potřebují.

Málokdo ze současných amerických politiků se může pochlubit tím, že v 60. letech pochodoval po boku Dr. Martina Luthera Kinga na Washington či že byl zatčen při radikálním protestu proti segregovanému bydlení na Chicagské univerzitě. Bernie Sanders ano.

Na demokratické konferenci mají velkou sílu tzv. superdelegáti, kterými jsou převážně kongresmani a senátoři. Mezi nimi jasně dominuje Hillary. Jenže řada z nich se ještě nevyjádřila a čeká, co řadoví voliči.

Ne každý z nich je ochoten riskovat vítězství demokratů v prezidentských volbách jen proto, že nevyhraje jejich oblíbený kandidát. Uvidí se, kolik z nich nakonec podpoří kandidáta s kampaní, která má více energie, mladých lidí a (bývalých) tradičních nevoličů.

Všichni ale čekají, až promluví jeden člověk - senátorka Elisabeth Warrenová.

Ta je nesmírně populární mezi progresivními demokraty pro svůj neohrožený a neústupný boj proti Wall Street. Progresivní organizace se jí snažili přesvědčit, aby kandidovala na prezidentku, než se "rozhoupal" Bernie Sanders.

Její podpora jednomu či druhému kandidátovi bude naprosto zásadní. Málokdo ale očekává, že by podpořila Hillary Clintonovou. Naopak by to většina lidí vnímala tak, že by tím senátorka popřela sebe samu a léta své politické práce.

Mezi "progresivci" panuje velké podezření a doufání, že právě senátorka Warrenová bude kandidovat po boku Bernieho Sanderse na viceprezidentku. Bernie už naznačil, že se spoluprací s Warrenovou počítá.

To by byla naprostá bomba. Progresivní Američané by vyrazili k volebním urnám po milionech s obrovskou dávkou nadšení. Kandidátka Sanders/Warren je něco, o čem léta mohli jen snít.

Denní zprávy o kampani Bernieho Sanderse můžete v češtině sledovat na facebookové stránce https://www.facebook.com/berncesky/ 

Autor: Pavel Šanda | pátek 15.1.2016 10:55 | karma článku: 18,77 | přečteno: 385x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9118x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik