Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Clintonové Pyrrhovo vítězství aneb "Je to lhářka!"

Hillary Clintonová vyhlásila své vítězství v primárních volbách v Iowě, přesně řečeno kaukusech, ještě před spočtením všech delegátů. A to se jí vrátí.

Clintonové vystoupení přišlo ve chvíli, kdy tak, jak postupně přicházely výsledky z jednotlivých okrsků, se její náskok neustále zmenšoval. V té chvíli nikdo nemohl vědět, zda nakonec o pár delegátů vyhraje ona či její levicový vyzyvatel Bernie Sanders.

Na plátnech ve velkém sále štábu příznivců Bernieho Sanderse se promítá televizní vysílání. Hillary Clintonová právě oznamuje celé Americe, že je progresivní kandidát. Následuje ohromný pískot a skandování: "Je to lhářka!"

Ano, je to lhářka. Hillary Clintonová je prototypem politika, který říká to, co lidé chtějí slyšet. Její projevy neodrážejí ani tolik její politiku jako publikum, ke kterému zrovna hovoří. Když přijede na univerzitu, je nejprogresivnější z progresivní kandidátů. Když hovoří ke členům strany penzijního věku, je umírněná.

Je to bojovnice za práva černých Američanů, která před 8 lety neváhala v primárkách používat "rasovou kartu" proti tehdejšímu svému konkurentovi Baracku Obamovi.

Je pro diplomatická řešení, ale hlasovala pro válku v Iráku a prosadila politiku "změny režimu" v Libyi a nyní chce bezletovou zónu v Sýrii, což se prakticky rovná vojenskému konfliktu s Ruskem a Íránem.

Proslula dokonce tím, že mění přízvuk a dialekt podle toho, v jaké části země a k jaké demografické skupině hovoří. 

Volební podivnosti

Když úterní ráno našeho času přineslo konečné výsledky kaukusů v Iowě, skončila pouhé 0,29 % před Bernie Sandersem - se 701 delegáty získala o pouhé 4 více, těžko to někdo mohl považovat za výhru.

Jenže jak jde čas, vyplouvá na povrch řada nových informací. Najevo například vyšlo i to, že se v šesti případech o delegátovi rozhodovalo losem pomocí hození mince. Ve všech šesti případech připadl delegát Clintonové.

Stalo se tedy něco, co se stane v průměru jednou ze 64 případů, takže internet je již zaplaven vtipy o tom, jak aparát Demokratické strany vlastní mince, které mají obě strany stejné.

Navíc byly zveřejněny už dva případy, kdy došlo k volebním podvodům ve prospěch Hillary Clintonové.

Clintonové kampaň navíc využila i legálních možností manipulace s výsledky. Třetí kandidát Martin O'Malley získal nakonec 8 delegátů. Řadu z nich, pokud ne všechny, získal díky tomu, že Clintonové lidi přešli takticky k O'Malleymu tak, aby Bernie Sanders získal o delegáta méně.

Bez těchto machinací by byl vítězem primárek Bernie Sanders.

Jeho kampaň požaduje, aby Demokratická strana Iowy zveřejnila detailní výsledky, včetně počtů voličů pro všechny kandidáty v jednotlivých okrscích. Důvodně se domnívá, že pro Bernieho Sanderse hlasovalo podstatně více voličů než pro Hillary Clintonovou.

Je to především proto, že systém primárek v Iowě je poněkud zvláští. Lidé nehlasují přímo pro svého kandidáta, ale pro delegáty, jejichž hlasy pak mají odrážet počet hlasů pro každého kandidáta v dané volební místnosti. Počet delegátů pro každou volební místnost je určen předem bez ohledu účast voličů. Pokud má tedy okrsek přiděleno například 8 kandidátů, pak má osm kandidátů bez ohledu na to, zda přijde 8 voličů nebo 800 voličů.

Bernie přitom vyhrával hlavně v okrscích s velmi vysokou volební účastí, kam přišlo nejvíce mladých lidí. Hillary naopak ovládla okrsky s nejmenší volební účastí. Rozdíl v počtu hlasů ve prospěch Bernieho Sanderse může představovat klidně i 10 až 20 % voličů.

Průzkumy u volebních místností ukázaly, že Bernieho Sanderse volilo 84 % lidí pod 30 let věku, kterých přišlo nezvykle mnoho.

Příští stanice New Hampshire

Výsledky v druhých primárkách jsou vcelku předvídatelné. Bernie Sanders vede v průzkumech v průměru o 20 %.

Když pozdních nočních, či spíše brzkých ranních hodinách, přiletěl z Iowy do státu New Hampshire, na letišti jej čekaly stovky nadšených příznivců.

Hillary se pokusí alespoň snížit prohru a doufá, že ji ochrání "jižní firewall" v podobě států s velkým podílem černošských voličů.

Jenže skvělý výsledek Bernieho Sanderse v Iowě, kde ještě před několik měsíci ztrácel na Hillary Clinton 50 %, může zamíchat situací i mezi černoškými voliči.

Zatímco Hillary má podporu černošského establishmentu Demokratické strany, Bernieho podporuje řada černošských aktivistů, osobností kultury či autorů černošských youtube kanálů a blogů. Ti se budou snažit zvrátit podporu mezi černochy na stranu Bernieho.

Jeho hlavní problém je ten, že v této komunitě není příliš známý, jelikož působí ve státě Vermont, v němž je černošská populace velmi malá.

Mít na své straně politicky aktivní část černošské komunity je ale velká výhoda, která se může zúročit. Jsou to vesměs lidé, kteří jsou v čele změn nálad a postojů celých komunit.

Bernieho úspěch v Iowě ale v každém případě zvýší zájem všech voličů v demokratických primárkách po celé zemi, černošskou komunitu nevyjímaje. Ani korporátní média nemohou Bernieho nadále zcela ignorovat.

Jeho řeč po skončení primárek v Iowě vysílaly všechny hlavní televizní stanice, dokonce i CNN, kterou už Bernieho příznivci překřtili z "Cable News Network" na "Clinton News Network." (Mimochodem CNN přispěla nemalou částkou na kampaň Hillary Clintonové).

Internet poskytuje spoustu možností, jak získat všechny pro voliče podstatné informace. Před érou internetu by Hillary Clintonová měla nominaci jistou, neboť by voliči čerpali prakticky všechny informace pouze z televize a mainstreamových novin.

Nyní si každý na youtube může pustit, jak politička, která se nyní prezentuje jako celoživotní bojovnice za práva homosexuálů, rezolutně odmítala sňatky osob stejného pohlaví ještě v roce 2008, když manželství prohlásila za "svatosvatý svazek ženy a muže."

Každý si může přímo poslechnout její projevy na podporu mezinárodních obchodních dohod, které šly na ruku obřím nadnárodním korporacím a které jsou nesmírně nepopulární, zatímco v současné kampani se tváří, jako kdyby proti nim byla odjakživa.

Přijdou další útoky

Hillary Clintonová už začala vést dosti špinavou předvolební kampaň. Snaží se vykreslovat Bernieho Sanderse jako příznivce lobby výrobců zbraní, jako sexistu, jako snílka.

Její kampaň dokáže překroutit prakticky cokoliv, co Bernie Sanders řekne, v pravý opak toho, co řekl.

Posledním hitem pracovníků Clintonové kampaně je strašení násilnou revolucí. Bernie Sanders totiž vyzývá k politické revoluci. Nicméně vždy vysvětluje, že jde o revoluci ve smyslu toho, že se běžní lidé začnou v rámci demokratického politického systému aktivně angažovat, a tím eliminují vliv bohatých zájmových skupin, korporací a Wall Street v řízení země. Je to vlastně výzva k ukončení totální oligarchické nadvlády demokratickými prostředky.

Podpásovost tohoto útoku byla moc i na moderátory pořadu Morning Joe televizní stanice MSNBC, kteří jej v přímém přenosu ostře odsoudili.

S čím ale kampaň Hillary Clintonové, ani její příznivci v establishmentu a v médiích nepočítali, je reakce příznivců Bernieho Sanderse na tyto útoky.

Každý totiž vyvolá další a další vlnu drobných finančních příspěvků na konto Bernieho kampaně.

Ta poslední ale nesouvisela s útoky Clintonové či jejích podporovatelů, ale byla reakcí na skvělý úspěch v Iowě. Během prvních 24 hodin od ukončení primárek v Iowě získala kampaň Bernieho Sanderse 3 miliony dolarů v příspěvcích o průměrné výši 27 dolarů.

Bernie Sanders má reálnou šanci se stát příštím americkým prezidentem. Díky internetu můžeme sledovat dějiny v přímém přenosu, protože to, co se nyní děje, bude dost možná jednou v učebnicích dějepisu popisováno jako další americká revoluce (podle mě čtvrtá).

Autor: Pavel Šanda | středa 3.2.2016 21:21 | karma článku: 24,04 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9118x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik