Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Nevzít si poučení z největší evropské tragédie 20. století, kdy se nejrozvinutější a nejkulturnější země Evropy během pár let změnila v noční můru absolutního barbarství, mi přijde opravdu strašné až trestuhodné."

Za nejrozvinutější a nejkulturnější zemi Evropy 30. let považujete Německo - Třetí říši? Buď jsem tuto vaši větu špatně pochopil, nebo jsem ji pochopil správně a vy se neskutečně mýlíte. Třetí říše vznikla z takzvané výmarské republiky, kde v roce 1919 probíhalo bolševické krvavé povstání (Bavorská republika rad), po němž následoval v roce 1920 monarchistický převrat, po jeho potlačení zaútočila z rúrské pánve stotisícová komunistická armáda vedená jistým Heizlem, vývoj přerostl v občanskou válku (Heizel utekl do Chebu, kde byl zatčen), Německo, které přišlo o všechny kolonie, muselo platit obrovské válečné reparace, potýkalo se s hospodářským rozvratem, hlubokou krizí a hyperinflací, v Německu byly 4 miliony nezaměstnaných. Třetí říše vzniklá v roce 1933 založila svůj rozvoj na masivním zbrojení, co bylo financováno na dluh, v zemi byla bída, potýkala se se surovinovým a potravinovým problémem, z čehož Hitler vinil versailleské vítěze a vytvořil argument, že Německo potřebuje životní prostor (lebensraum) atd. Tomu říkáte nejrozvinutější a nejkulturnější země Evropy? Tedy jestli jsem vás správně pochopil.

0 0
možnosti

Nacistická a komunistická totalita si byly v mnohém podobné, i když se vzájemně nenáviděly. Proto naopak vidím reminiscence fašizující i reminiscence tábora míru a socializmu jako obdobně nebezpečné, a zmínku ve výzvě jako logickou. Vymítat jedno zlo jiným se nesčetněkrát vymstilo.

4 0
možnosti

I tom se lze bavit hodiny a hodiny. Rozdíl je v tom, že od dnešních komunistů v Česku rozhodně žádná nový totalita nehrozí.

0 0
možnosti
Foto

Duší výzvy byl nepochybně Luboš Dobrovský, který Rusy bytostně nenávidí, neboť jim přičítá svůj životní pád. Byl zaníceným komunistou, díky čemuž mohl být členem zahraniční redakce Českého rozhlasu a dopisovatelem z Moskvy (tam by žádného neloajálního neposlali). Pak přišel osmašedesátý, v sedmdesátém ho z KSČ vyloučili - následoval strmý pád, který dodnes nerozdejchal. Proto ta protiruská pasáž.

4 0
možnosti
  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik